Návrh a implementace systému pro správu obsahu webových stránek - Zeman, Tomáš (2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací open source řešení webového content management systému. Webové CMS systémy umožňují správu digitálního obsahu netechnickým uživatelům, kteří tak mohou provádět změny v zobrazovaném obsahu na webové stránce. Hlavním cílem práce je vytvořit open source systém, který bude odlišný od dosud dostupných řešení svou přívětivostí k uživateli i vývojáři. Práce obsahuje analytickou a implementační část. Nejprve je provedena rešerše oblasti daných systémů a aktuální nabídky volně dostupných webových CMS. Následně jsou vybrány tři nejlépe hodnocené systémy podle oblíbenosti na stránce Github, které jsou podrobeny multikriteriální analýze skládající se z testování jednoduchosti uvedení do provozu, popsání dostupné funkčnosti a uživatelského testování. Na základě této analýzy byly vyvozeny požadavky na tvořený systém. Implementační část je zpracována s využitím Metodiky pro malé softwarové projekty (MMSP). Na vytvoření systému jsou použity technologie React, javascript a PHP. Nově vzniklé CMS bylo ověřeno systémovými testy a uživatelským testováním. Společně s implementovaným řešením byla vytvořena dokumentace pro uživatele i vývojáře dostupná na prezentační stránce systému.