Návrh a vývoj alokačního modelu v oddělení Cost Management - Bukáček, Michal; Stanovská, Iva; Jakabčin, Romana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Výstupem této práce je nákladový Alokační model zpracovaný v rámci cloudového nástroje Keboola a na tomto modelu postavený základní reporting s pomocí nástroje Power BI. Práce obsahuje podrobnou analýzu procesu a detailní popis jednotlivých kroků, které je nutné vykonat, aby se z modelu dostala správná čísla. Následně práce obsahuje analýzu primárních systémů, jejich popis a stejně tak i analýzu a popis jednotlivých tabulek, které se v rámci těchto systémů dostávají do modelu. Po té je zde popsaná přímo implementace tohoto procesu pomocí Kebooly a následný reporting s využitím nástroje Power BI. Jak již bylo zmíňeno, tak řešení je postaveno s pomocí dvou hlavních nástrojů, a to ETL nástroj Keboola a reportingový nástroj Power BI. V rámci Kebooly jsou použité Flows, Excelové extractory, SQL transformace, Python transformace, aplikaci Power BI refresh a upload do Snowflake databáze. V rámci nástroje Power BI jsou použité různé typy visualů, measures napsané pomocí jazyku DAX a calculation groups. Řešení funguje stylem, že po přípravě veškerých vstupních dat do modelu se v rámci Kebooly spustí příslušné Flow, které zpracuje veškerá data, provede kalkulace, testy správnosti a následně refreshuje Power BI reporty.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses