Využitelnost ChatGPT pro vyhledávání informačních zdrojů - Bobák, Daniel; Sklenák, Vilém, 1963-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Informační zdroje v rámci internetu jsou velice proměnlivé. Aktivně internet používá veliké procento světové populace. Díky tomu existuje v jeho rámci obrovské množství dohledatelných informačních zdrojů. Umění správného vyhledávání informací nebylo nikdy relevantnější. V tomto ohledu se v poslední době šíří používání umělé inteligence, konkrétně nástroje ChatGPT. Velké množství běžných uživatelů používá výstupy tohoto chatbota pro pokrytí svých informačních potřeb. Často dochází k přímému přejímání výstupů tohoto nástroje pro potřebné nabytí informací. Na základě vlastních zkušeností s tím, jak časově náročný může být proces vyhledávání pramenů, si pokládám otázku, jestli je možné využít ChatGPT pro urychlení zmíněného procesu. Hlavním cílem práce je konkrétně vyhodnotit, jak kvalitní jsou zdroje poskytnuté tímto chatbotem pro účely rešerše. Kromě tohoto hlavního cíle, vyhodnocuji v této práci i tři stanovené hypotézy, které souhrnně odráží mé domněnky o vztahu aktuálnosti zdrojů vzhledem k tématům, jejich odbornosti a formátu. Pro získání potřebného kontextu jsem provedl odbornou rešerši existující literatury. V teoretické části shrnuji pohledy na definici, hlavní oblasti oboru umělé inteligence a klíčové etapy jejího vývoje a následně se v této části zaměřuji na oblast zpracování přirozeného jazyka (NLP). Opět jsem zde zpracoval přehled o historii NLP, oblastech jeho nasazení a stručně charakterizuji techniky a komponenty, jenž považuji za zásadní. V praktické části přistupuji k otestování zdrojů poskytnutých prostřednictvím nástroje ChatGPT. Tyto zdroje jsem získal dotazováním se na prameny pro několik tokenových témat, které jsem si stanovil. Sběr zdrojů jsem provedl dvakrát pro posouzení případných vlivů časového odstupu. U všech těchto zdrojů jsem
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses