Vliv skupiny na jednotlivce v digitálním prostředí - Čižmáriková, Tatiana; Vacura, Miroslav; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce řeší vliv skupiny na jednotlivce v průběhu času, shrnuje relevantní experimenty za účelem objasnění a prozkoumání konformního chování, jeho předpokladů a faktorů, které ho ovlivňují. Cílem této práce je prozkoumat vztah mezi konformitou a digitalizací prostředí, prohloubit zájem o tuto problematiku a poskytnout podklad pro další diskusi na téma, jak používání sociálních sítí ovlivňuje konformní chování. Teoretická část obsahuje definice jednotlivých pojmů jako jsou sociální skupiny, kyberantropologie, konformita, vysvětluje důvody a faktory, které vedou ke konformnímu chování. Dále se zabývá vlivem společnosti na jednotlivce z pohledu historie až po současnost a také souhrnem jednotlivých relevantních experimentů a studií uskutečněných na toto téma. Poznatky z teoretické části jsou pak v rámci praktické části použité k vytvoření dotazníkového šetření, sloužícího jak k ověření hypotéz z předchozích experimentů, tak i hypotéz souvisejících s využíváním sociálních sítí a mírou konformity. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 262 respondentů s různou mírou času stráveného na internetu a z výsledků je možné potvrdit výskyt konformního chování v digitálním prostředí.
Vedoucí práce: Miroslav Vacura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses