Návrh a implementace mobilní aplikace s prvky gamifikace pro zvýšení motivace pracovníků skladu - Štípek, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce je zaměřena na propojení gamifikace a mobilní aplikace pro zvýšení motivace pracovníků skladu. Hlavním cílem práce je navrhnout a implementovat mobilní aplikaci, která aplikuje principy gamifikace za účelem zvýšení motivace zaměstnanců skladu českého prodejce elektroniky. Principy gamifikace jsou analyzovány z hlediska jejich vhodnosti pro aplikaci v prostředí skladu a jsou navrženy vhodné kombinace těchto principů. Specifikace požadavků na mobilní aplikace a návrh uživatelského rozhraní je proveden metodou User Centered Design. Pro dokumentaci jednotlivých fází vývojového procesu, včetně specifikace požadavků a výstupu v podobě vývojových artefaktů, je použita metodika MMSP. Aplikace je ověřována prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci během čtrnáctidenního zkušebního nasazení. Výsledkem práce je open-source mobilní aplikace orientovaná na uživatele, určená pro operační systém Android, která integruje principy gamifikace pro zvýšení motivace pracovníků ve skladu. Přínos této aplikace byl ověřen v rámci zkušebního nasazení a bylo dokázáno, že u většiny participantů zvýšila aplikace jejich vnitřní i vnější motivaci. Mobilní aplikace, která je vyvinuta s cílem řešit problém nízké motivace a monotónnosti práce na skladě, úspěšně integruje principy gamifikace do skladových procesů. Využití gamifikace se tak stává efektivním prostředkem k oživení pracovního prostředí ve skladu, motivaci pracovníků a posílení jejich soutěživosti.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses