Využitie BI nástrojov pre finančné riadenie IT projektov - Vrzala, Petr (2024)
V praxi sa často stretávame so skutočnosťou, že IT projekty dodávané zákazníkom prekračujú stanovené rozpočty alebo sa predlžujú z rôznych dôvodov. Z tohto dôvodu je kľúčové, aby bol projekt riadený efektívne aj z finančnej stránky. Pri hodnotení IT projektov je preto vhodné využívať BI nástroje, ktoré napomáhajú pri sledovaní efektívnosti a ziskovosti projektov. Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je vyhodnotiť využitie BI nástrojov pri finančnom riadení IT projektov v praxi. Práca pozostáva z troch častí, pričom prvá časť zahŕňa prvé dve kapitoly, ktoré sa venujú teoretickým základom projektového riadenia, finančných nástrojov a BI. Druhá časť predstavuje jednu kapitolu, ktorá je zameraná na analýzu procesov a metód súvisiacich s využiteľnosťou BI nástrojov pri finančnom riadení IT projektov vo vybranom podniku. Posledná časť práce pozostáva z jednej kapitoly, ktorá sa zameriava na výsledky dotazníkov a následne vyhodnocuje efektívnosť využitia BI nástrojov pri finančnom riadení IT projektov vo vybranej spoločnosti. Prínosom tejto práce pre čitateľa je najmä priblíženie zaujímavých funkcií BI nástrojov, ktoré majú vysokú využiteľnosť v praxi.