Analýza přínosu nasazení business data governance - Václavík, David; Karkošková, Soňa; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou přínosu nasazení nové data governance pro jednu z největších bank na českém trhu. Práce je zpracována pro dvě bankovní oblasti, jimiž jsou nezajištěné úvěry a pojištění. Hlavním cílem práce je analyzovat, navrhnout a poukázat přínos nově navržené data governance oproti té aktuální. K dosažení stanoveného cíle byla nejdříve provedena rešerše literatury, která pokrývala hlavní oblasti celého návrhu data governance. Následně byly vymezeny metody, jež byly použity pro tuto práci. Dále byla charakterizována samotná bankovní instituce pro zasazení do kontextu celé práce. Poté byla provedena podrobná analýza současné data governance pro obě bankovní oblasti a v rámci stejné kapitoly byla zhodnocena dle data governance maturity modelu. Po analýze současného stavu byla navržena nová data governance dle požadavků vysokého managementu banky a zároveň i řadových zaměstnanců. V rámci návrhu nové data governance byl aplikován koncept datových produktů. Následně byly stanoveny metriky pro data governance sledující úspěšnost nově navržené data governance. Poté následuje kapitola zhodnocení celého návrhu vlastníkem datové domény a platformy v příslušné bance.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses