Přestavba Data Warehouse ve zdravotnické skupině - Cháb, Martin (2024)
Diplomová práce se věnuje částečné přestavbě datového skladu (DWH) ve zdravotnické skupině. Cílem práce je tedy provést tuto částečnou přestavbu datového skladu dle katalogu požadavků, který omezuje rozsah samotné implementační části. Cíl je splněn pomocí dílčích cílů, kterými je analýza současného stavu, vytvoření katalogu požadavků pro vymezení implementační části této práce a samotná implementace. Analýza současného stavu je provedena na předem vydefinované oblasti a pro hodnocení jsou použity dvě metody. Capability Maturity Model (CMM) pro hodnocení stupně zralosti a hodnocení míry operačního rizika pro vyhodnocení dopadu na běžný provoz. Kapitola pomáhá pochopit výchozí stav BI ve společnosti a identifikovat oblasti, které se do budoucna mohou zlepšit. Následuje definování architektury a nastavení nových pravidel, dle kterých je provedena implementace řešení. Návrh katalogu požadavků obsahuje vymezené úkoly pro vypracování a jejich prioritizaci. V kapitole jsou identifikovány i Quick wins, které mají podpořit oblast Governance, která má z analyzovaných oblastí nejhorší hodnocení. Poté je provedena implementace požadavků, které jsou definovány v katalogu. Nejprve jsou zpracovány Quick wins, které mají dopad i na zpracování ostatních úkolů. Po zpracování úkolů, které se týkají zpracování nových faktových tabulek je provedeno testování, které podpořilo POC řešení datové kvality. Posledním krokem je validace, která hodnotí nasazenou implementaci a sbírá zpětnou vazbu z provozu. Iniciativa pro začátek přestavby DWH byla provedena firmou. Práce splnila hlavní cíl i navázané dílčí cíle. Práce měla pozitivní dopad na realizaci projektu přestavby datového skladu v organizaci.