Metoda Monte Carlo a odhalování volebních podvodů - Iakimov, Ivan (2024)
Tato diplomová práce se zabývá odhalováním volebních podvodů metodou Monte Carlo na příkladu pěti volebních procesů v Rusku v letech 2012 až 2021. V práci se provádí simulace Monte Carlo pro volební účast a pro procento odevzdaných hlasů pro vítěze. Simulované výběry pocházejí ze tří apriorních rozdělení: binomického, normálního a binomického-beta. Jako parametry rozdělení jsou brány skutečné výsledky voleb. Vypočítává se počet volebních okrsků, kde je volební účast nebo výsledek vítěze celým číslem (s určitým intervalem zaokrouhlení). Skutečné počty se porovnávají se simulovanými. Je stanoven optimální interval zaokrouhlení a provedeny neparametrické testy, které dokázaly přítomnost volebních podvodů v Rusku. Dále je sestaveno rozdělení druhých číslic výsledku vítěze a volební účasti, jak skutečné, tak simulované. Pro věrohodnost byla podobná analýza provedena pro volby v Česku, Francii a Polsku. Byly identifikovány regiony v Rusku, kde jsou volební podvody nejčastěji pozorovány.