Hodnocení úspěšnosti metod při shlukování časových řad - Bakuncová, Karolína (2024)
Cílem práce je hodnocení vybraných metod shlukování na třinácti náhodně vybraných datových souborech z archívu UCR. Shlukování se provádí pomocí balíčku TSclust a dtwclust v R. Výsledky shlukování se napříč všemi třinácti datovými soubory výrazně liší. Z hlediska nejúspěšnějších postupů je možné předpokládat alespoň třetinu správně zařazených objektů. Obecně nejúspěšnější hierarchickou metodou shlukování byla metoda nejvzdálenějšího souseda (nejvyšší dosáhnutá hodnota koeficientu podobnosti 0,8655). Nejúspěšnější míra vzdálenosti představuje vzdálenost DTW (nejvyšší dosáhnutá hodnota ARI 0,6135). Druhou poměrně úspěšnou vzdáleností byla míra ACF. Pro nehierarchické metody není možné jednoznačně určit metodu, která by výrazně převažovala kvalitou výsledky ostatních zkoumaných nehierarchických metod. Obecně byly výsledky nehierarchickcýh metod velmi srovnatelné. Z hlediska kvality metody hierarchické poskytují výsledky mírně lepší (př. ARI koeficient nejúspěšnějších metod souboru Yoga pro hierarchické metody představuje hodnotu 0,0266 a pro nehierarchické 0,0031). Výrazná vizuální odlišnost mezi skupinami a celkově nižší počet kategorií vedli k lepším výsledkům shlukování jako takovým (př. nejnižší hodnota koeficientu podobnosti 0,2928 pro soubor Phoneme s 39 kategoriemi). V případě jemnějších rozdílů mezi časovými řadami je zkoumané metody shlukování nebyly schopné spolehlivě mezi sebou rozlišit. Koeficienty kvality poskytují často poměrně sporné závěry a je nutné jejich korektnost ověřovat bližším zkoumáním výsledného rozdělení shlukovaných objektů (př. soubor DistalPhalanxOutlineCorrect, kde koeficient podobnosti dosahuje hodnoty 0,5513 ale koeficient ARI velmi nízké hodnoty 0,0037).