Automatizace procesů v dopravní firmě - Vilímec, Vojtěch (2024)
Tato práce se zabývá analýzou a dokumentací stávajících podnikových procesů v malé dopravní firmě s cílem identifikovat a automatizovat klíčové administrativní činnosti pomocí technologie robotické automatizace procesů (RPA). Hlavním úkolem bylo využít RPA k zefektivnění operací, snížení operativních nákladů, eliminaci času a faktoru lidské chyby. Použitá metodika se skládá z pěti fází, které jsou přizpůsobeny specifikám odborné práce zaměřené na automatizaci procesů v dopravní firmě. Práce navrhuje řešení pomocí softwaru UiPath a jeho modulu Clipboard AI, který umožňuje efektivně manipulovat s daty. Byly automatizovány procesy jako odesílání rozpisů služeb a tvorba pracovních smluv, což vedlo k výraznému snížení času. Zvláštní důraz je kladen na posouzení přínosů a rizik z hlediska řízení. Práce hodnotí sociální a technické výzvy spojené s implementací RPA, včetně odporu zaměstnanců ke změnám a nutnosti jejich školení. Výsledky ukázaly, že i malé společnosti mohou efektivně využívat RPA k zlepšení své konkurenceschopnosti a provozní dokonalosti. Posouzení přínosů a rizik přináší nový pohled na možnosti využití RPA v sektoru malých dopravních společností a poskytuje praktické návody pro integraci RPA do firemních procesů, čímž se snaží zodpovědět výzvy současného dynamického prostředí.