Asistivní technologie pro osoby se zrakovým postižením - Plánková, Tereza (2024)
Diplomová práce se zabývá tématem asistivních technologií pro lidi se zrakovým postižením v České republice. Cílem práce je prozkoumat oblast asistivních technologií a zjistit, zda jsou aplikace pro zrakově postižené přístupné a následně navrhnout zlepšení aplikace. Teoretická část se nejprve zabývá zrakem, zrakovým aparátem a zrakovými vadami, která pomůže poznat a porozumět osobám se zrakovým handicapem. Následují kapitoly zaměřené na kompenzační pomůcky a dostupné asistivní technologie. Na závěr této části jsou zhodnoceny aplikace určené pro zrakově postižené. Výzkumná část zpracovává výsledky dotazníkového šetření – informace o dostupnosti a využívání aplikací zrakově postiženými. Na závěr jsou shrnuty a zhodnoceny výsledky dotazníkového šetření. Poté následuje návrh na zlepšení vybrané aplikace RegioJet. Ústředním zjištěním je, že aplikace, které jsou vytvořené přímo pro zrakově postižené jsou jimi využívány a také jsou s nimi spokojeni. Co se týče klasických aplikací jako jsou bankovní aplikace, aplikace pro objednání jídla či přepravu, tak nelze říci, že jsou všechny plně přístupné.