Návrh řešení implementace celopodnikového informačního systému ve velkém výrobním podniku - Bulička, Daniel (2024)
Práce se zabývá výběrem ERP systému pro velkou výrobní společnost, jejíž požadavky jsou velmi komplexní z důvodu rozsáhlosti procesů, které pokrývají prodej, výrobu, skladování, opravy, servis a jiné důležité oblasti. Zmíněný rozsah těchto oblastí velmi úzce specifikují možné vyhovující ERP systémy pro implementování. Prvním cílem této práce bylo na základě analyzovaných požadavků společnosti vytvořit návrh funkcionalit vhodného ERP systému pro danou společnost. Druhým cílem bylo navrhnout jednu vítěznou variantu ERP systému z hlediska funkcionality pomocí vyhodnocení vytvořených kritérií. V průběhu práce se vyskytla komplikace, která znemožnila provést vyhodnocení na základě vytvořených kritérií, a proto byl druhý cíl práce v průběhu změněn. Novým cílem č.2 se stalo vytvoření návrhu metodiky, která má umožnit společnost vyhodnotit nabídky dodavatelů ERP systémů tak, že společnost bude pomocí metodiky schopna určit, která varianta je nejvhodnější z pohledu funkcionality a finančních nákladů. První cíl zůstal nezměněn. Nejprve se autor zabýval analýzou společnosti z oblasti kolejových vozidel, v rámci této analýzy byly zkoumány procesy společnosti s návazností na informační technologie. Následovala analýza požadavků napříč různými odděleními pro nový ERP systém. Poté autor analyzoval trh s variantami ERP systémů vhodných k hodnocení, pro hodnocení autor vytvořil hodnotící kritéria, která ovšem kvůli komplikaci nebylo možné použít z důvodu nedostatku podkladů pro hodnocení. Autor tedy nahradil původní druhý cíl novým a pro naplnění cíle vytvořil zmíněnou metodiku, která společnosti bude sloužit jako postup pro výběr vhodného ERP systému z finanční i funkční stránky.