Implementace řešení pro analýzu a prezentaci výsledků zátěžových testů softwaru - Kinkor, Jiří; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá analytickou vrstvou nad zátěžovými testy softwaru. Toto téma propojuje dvě domény, a to testování výkonnosti a datovou analýzu. Hlavním cílem této práce je vytvořit řešení pro analýzu a prezentaci výsledků zátěžových testů softwaru v dané organizaci. V úvodu práce dochází k představení klíčových oblastí analytické vrstvy nad zátěžovými testy a k vymezení teoretických koncepcí z těchto oblastí. Následně je provedena analýza současného stavu organizace v oblasti zátěžového testování, na jejímž základě dochází k popsání stávajících nedostatků při hodnocení a reportování dosažených výsledků, identifikaci klíčových skupin konzumentů těchto výsledků, sběru požadavků na cílové řešení a identifikaci dat, které představují výstupy ze zátěžových testů. Dále dochází k návrhu architektury analytické vrstvy, včetně návrhu na rozšíření stávajícího logování nástroje pro generování zátěže a monitorování systému během prováděného testu. Následně je navržená architektura implementována. Implementované řešení přináší organizaci schopnost vyhodnotit daný test a v případě problémů identifikovat problémové oblasti systému, porovnat výsledky ze dvou zátěžových běhů nebo sledovat trendy ve výkonnosti systému. Hlavním výstupem je sada dashboardů, které doručují požadovanou informační hodnotu identifikovaným skupinám konzumentů. Řešení je zavedeno jako PoC (Proof of Concept), za použití nástrojů FileBeat, Logstash, OpenSearch a OpenSearch Dashboards. Řešení jako celek přispívá ke standardizaci zaváděného procesu zátěžového testování v dané organizaci a výrazně rozšiřuje dosavadní možnosti vyhodnocování a reportování výsledků ze zátěžových testů. Závěrem jsou doporučeny kroky pro nasazení do produkčního prostředí organi
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses