Návrh a implementace pluginu pro round-trip modelování business procesů - Podestát, Jan; Stanovská, Iva; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
K modelování business procesů, které představuje klíčovou součást podpory řízení podnikových procesů (BPM), slouží v dnešní době celá řada nástrojů a notací. Jednou z nejrozšířenějších notací je BPMN 2.0, kterou konformuje velké množství modelovacích nástrojů. Zatímco trendem dnešní doby je modelovat spustitelné procesní modely bez nutnosti použití programovacího jazyka, jedna nejmenovaná technologická firma zvolila opačný přístup a vytvořila tzv. code-first řešení. Toto řešení nabízí spoustu výhod, které jsou spojené s programováním procesních modelů v TypeScriptu, na druhou stranu tvoří překážku pro netechnické uživatele, kteří kódu nerozumí. Tím vzniká duplikace práce, protože se procesy nejdříve vytvářejí jako diagramy a následně jsou programovány. Dalším problémem je absence vizuální reprezentace naprogramovaných procesních modelů, čímž vzniká prostor pro chybovost. Tyto problémy je možné odstranit vytvořením opensource pluginu pro round-trip modelování mezi zmíněnou notací BPMN 2.0, kterou používají a znají netechničtí uživatelé, a méně známým code-first řešením. Hlavním cílem diplomové práce je tento plugin navrhnout, implementovat a jeho použití v praxi ověřit. Dílčí cíle se týkají klasifikace nástrojů pro podporu procesního řízení, identifikace společných elementů mezi BPMN 2.0 a code-first řešením na základě dostupných dokumentací, a zvolením BPMN 2.0 modelovacího nástroje vhodného pro round-trip modelování na základě analýzy existujících modelovacích nástrojů. Při implementaci pluginu jsou používány principy agilní metodiky Kanban. Řešení je otestováno integračními testy a poté v praxi ověřeno polostrukturovanými rozhovory s programátory a business analytiky jakožto potenciálními uživateli. Výsledkem diplomové práce je funkční plugin pro round-trip modelován
Plugin představuje možnost tvorby interaktivní dokumentace, odstranění duplikace práce a způsob edukace nových uživatelů. Přináší s sebou ale i řadu omezení a s tím souvisejících rizik, která jsou nutná zvážit před jeho používáním.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses