Realizace real-time analytické vrstvy nad datovým skladem v Elasticsearch frameworku - Dostál, Kryštof (2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací real-time analytické vrstvy nad datovým skladem v Elasticsearch frameworku. Cílem projektu je ověřit použitelnost Elasticsearch pro migraci tří vybraných agregačních služeb z Oracle databáze a dosáhnout výrazného zlepšení výkonu a škálovatelnosti. Práce popisuje analýzu požadavků, návrh architektury řešení využívající Elasticsearch a Apache Kafka, a implementaci datového toku, indexů a podpůrných nástrojů. Výsledky zátěžových a výkonnostních testů demonstrují úspěšnost migrace, s dosažením až třicetinásobného zrychlení odezvy služeb a lineární škálovatelností. Projekt potvrzuje přínos Elasticsearch pro real-time analýzu velkých objemů dat v podnikovém prostředí.