Problematika odlehlých pozorování v klasifikačních úlohách - Vu, Ngoc Phuong; Cibulková, Jana; Řezanková, Hana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce se zabývá vlivem odlehlých pozorování na výsledky shlukové analýzy a metodami jejich detekce. V éře velkých dat je shlukování důležitým nástrojem pro extrakci informací, ale přítomnost odlehlých hodnot může vést ke zkresleným výsledkům. Práce kvantifikuje dopad odlehlých pozorování na kvalitu shluků a přesnost klasifikace, a to zvlášť pro kvantitativní a zvlášť pro kvalitativní data. Dále jsou vyhodnoceny vybrané metody detekce odlehlých hodnot a posouzen vliv jejich odstranění na výsledky shlukování. Práce je motivována nedostatečným prozkoumáním dané problematiky v literatuře, zejména s ohledem na přesnost klasifikace využitím shlukové analýzy. Experiment je realizován na datovém souboru Iris s uměle vloženými odlehlými hodnotami různých typů a diskretizací pro získání kategoriálních proměnných. Výsledky ukazují, jak přítomnost odlehlých pozorování ovlivňuje kvalitu shluků a přesnost klasifikace pro oba typy dat a srovnávají efektivitu různých metod jejich detekce. Práce přispívá k lepšímu porozumění dopadu odlehlých hodnot na klasifikaci shlukovou analýzou a poskytuje vodítko pro výběr vhodných metod jejich identifikace v závislosti na typech dat a odlehlých hodnot.
Vedoucí práce: Jana Cibulková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses