Aplikace modelů analýzy obalu dat při hodnocení efektivnosti bankovních poboček - Dočekalová, Karolína (2024)
Přestože je dnes ve světě bankovnictví hlavním tématem digitalizace a klienti mají možnost prostřednictvím bankovních aplikací vyřídit většinu servisních a transakčních požadavků a využít široké škály produktů, při rozhodování o dlouhodobých závazcích a finanční budoucnosti se však stále chtějí poradit s jejich bankéři. Proto je i v dnešní době role bankovních poboček nenahraditelná. Vzhledem k významným nákladům na chod pobočkové sítě je však zájmem každé banky efektivnost a výkonnost jednotlivých poboček. Jedním z možných přístupů hodnocení efektivnosti jsou modely analýzy obalu dat. Základní DEA modely však nemusí být dostačující při modelování komplexnějších produkčních procesů, jakými jsou procesy v bankovní pobočkové síti. Z tohoto důvodu vznikly síťové modely analýzy obalu dat, které dokáží zachytit složitější strukturu produkčního procesu. Tato práce se zabývá jejich aplikací na hodnocení efektivnosti poboček banky v letech 2019–2021, přičemž pobočky jsou modelovány jako dvoustupňový produkční proces. K tomuto účelu je použit nový přístup, který řeší problém absence efektivních jednotek v mnoha praktických aplikacích. Dále jsou aplikovány modely superefektivnosti, které jsou modifikovány pro dvoustupňové produkční procesy. V souvislosti s jejich použitím se práce věnuje problematice nepřípustnosti řešení v případě uvažování variabilních výnosů z rozsahu a aplikací přístupů, jež problémem nepřípustnosti netrpí. Vzhledem k uvažování různých přístupů pro získání měr efektivnosti i měr superefektivnosti, a tedy výsledného pořadí poboček, jsou diskutovány rozdíly získaných výsledků, stejně jako vývoj výsledků v čase.