Externí vlivy na doručení v logistice poslední míle - Smrčková, Adéla (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu počasí na proces předávání zboží mezi kurýrem a zákazníkem v kontextu logistiky poslední míle. V začátku práce byly prozkoumány statistické metody používané v rámci logistiky. Následně bylo provedeno zmapování českého logistického trhu s důrazem na logistiku poslední míle a expresní doručení. Data o doručování byla pro práci získána v rámci firemní praxe ve firmě DODO. Vlastní firma DODO je v práci též představená. Data o počasí byla sbírána pomocí API volání. V analytické části práce byla analyzována závislost dat o počasí a dat o rozdílech mezi reálnými a plánovanými časy délky předávky (dropu). Pro každý typ počasí, byl vypočítán koeficient sloužící ke zlepšení původní predikce. Tyto koeficienty byly získávány prostřednictvím několika statistických modelů, jejichž účinnost byla porovnávána a vyhodnocena s cílem vybrat model s nejvyšší efektivitou. V závěru práce byly zpracovány obchodní dopady zlepšení predikčního modelu.