Externí vlivy na doručení v logistice poslední míle - Smrčková, Adéla; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu počasí na proces předávání zboží mezi kurýrem a zákazníkem v kontextu logistiky poslední míle. V začátku práce byly prozkoumány statistické metody používané v rámci logistiky. Následně bylo provedeno zmapování českého logistického trhu s důrazem na logistiku poslední míle a expresní doručení. Data o doručování byla pro práci získána v rámci firemní praxe ve firmě DODO. Vlastní firma DODO je v práci též představená. Data o počasí byla sbírána pomocí API volání. V analytické části práce byla analyzována závislost dat o počasí a dat o rozdílech mezi reálnými a plánovanými časy délky předávky (dropu). Pro každý typ počasí, byl vypočítán koeficient sloužící ke zlepšení původní predikce. Tyto koeficienty byly získávány prostřednictvím několika statistických modelů, jejichž účinnost byla porovnávána a vyhodnocena s cílem vybrat model s nejvyšší efektivitou. V závěru práce byly zpracovány obchodní dopady zlepšení predikčního modelu.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses