Implementace end to end analytického řešení v prostředí Microsoft Fabric - Kuthan, Lukáš (2024)
Hlavním cílem této práce je navrhnout a implementovat end-to-end analytické řešení pro podporu strategického řízení vybrané konzultační společnosti. Řešení je zasazeno do domény Strategie a vyvíjeno na unifikované analytické platformě Microsft Fabric. Práce se nejprve věnuje důkladnému porozumění a analýze business požadavků jejichž součástí je i porozumění doménové oblasti spolu s motivací zadavatele s výsledným definováním akceptačních kritérií. Následná analýza a sběr technických požadavků vyplývajících z datově architektonické vize společnosti představují klíčové podklady pro návrh a implementaci analytického řešení. Platforma Microsoft Fabric, medailonová architektura a doménově orientovaná architektura tvoří základní pilíře celého řešení. Klíčové komponenty řešení jsou v práci detailně popsány a jejich použití opodstatněno. Primárním výstupem je standardizovaný a automatizovaný reporting v Power BI, který má pevnou datovou základnu na platformě Microsoft Fabric zajišťující zpracování, uložení, orchestraci a celkovou správu dat. Analytické řešení umožňuje primárně efektivnější řízení strategického rozhodování a plánování spolu s monitoringem datové kvality v dané doméně.