Vývoj webových aplikací pomocí React.js a TypeScript - Jiránek, Petr (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj webových aplikací s využitím technologií React.js, jakožto jedné z nejpopulárnějších JavaScriptových knihoven, a programovacího jazyka TypeScript. S rostoucím významem internetu je stále důležitější nalézt efektivní způsob vytváření webových aplikací s ohledem na různé prohlížeče a zařízení. Knihovna React.js, doplněná o TypeScript, nabízí vývojářům moderní a efektivní prostředí pro vytváření interaktivních Single-page webových aplikací. První část práce se zaměřuje na představení technologie React.js a popisuje jeho základní syntaxi, vlastnosti a principy vývoje. Druhým konceptem, který je podrobně rozebrán, je programovací jazyk TypeScript. Zvyšuje typovou bezpečnost a čitelnost kódu. Dále je představeno propojení obou technologií a z něho plynoucích výhod. V neposlední řadě jsou okomentovány výhody využívání React.js pro vývoj webových aplikací v porovnání s jinými technologiemi, především hlavními konkurenty Vue.js a Angular. Druhá část práce přináší praktický případ vývoje webové aplikace pomocí React.js a TypeScriptu. Popisuje postup vytváření aplikace pomocí Vodopádového modelu se všemi jeho částmi, včetně implementace klíčových prvků. Je také upozorněno na problémy, které mohou vzniknout při vývoji. Webová aplikace bude sloužit jako Cestovatelský deník, kdy si uživatel bude moci vytvořit místa, která navštívil, mapu, kde se místo nachází, a také přidat určité pamětihodnosti, které zde stojí za návštěvu. Nebude chybět ani seznam věcí, které by si uživatel neměl zapomenout s sebou vzít. V závěru práce jsou diskutovány získané poznatky a je zhodnocena aplikace i práce jako taková. Je také posouzeno, zda byly splněny všechny cíle práce.