Řešení likvidace pojistných událostí v datovém skladu banky - Smolina, Anastasiia (2024)
Tato diplomová práce má dva primární cíle. Prvním je rozvoj datamartové vrstvy datového skladu o novou, komplexní multisourcovou tabulku, která integruje rozsáhlé informace o pojistných událostech. Druhým cílem je využití dat extrahovaných z této tabulky k ověření specifických hypotéz týkajících se různých faktorů ovlivňujících pojistné události a následné modelování částky pojistného plnění. V úzké spolupráci s analytickým týmem byly vypracovány specifické požadavky na obsah a strukturu nové tabulky v datamartu, součásti projektu skladu dat XDWH. Byly popsány specifika tohoto projektu, včetně fungování týmu, struktury datového skladu a procesu datových toků v něm. Implementace rozšíření XDWH byla provedena v SQL a o důkladném testování byl kód nasazen do produkčního prostředí. Tato tabulka je pro pojišťovnu klíčová, neboť poskytuje integrovaný pohled na data o pojistných událostech z různých zdrojů, což významně zlepšuje schopnost analyzovat rizika a trendy v pojistných událostech. Díky tomu je možné lépe identifikovat vzory a příčiny pojistných událostí, což vede k efektivnějšímu nastavení pojistných sazeb a podmínek. Navíc, s těmito informacemi mohou analytici pojišťovny přesněji modelovat potenciální finanční dopady a předvídat budoucí nároky, což pomáhá optimalizovat rezervy pro pojistné plnění. V neposlední řadě, tato tabulka umožňuje rychlejší a přesnější reporting, což je nezbytné pro splnění regulatorních požadavků a udržení transparentnosti operací.