Analýza dopadů měnové politiky ČNB na národní hospodářství v letech 2008 až 2023 - Drulák, Matouš (2024)
Cílem diplomové práce je rozbor a zhodnocení dopadů měnové politiky České národní banky (ČNB) na tuzemskou ekonomiku v letech 2008 až 2023. Za tímto účelem je podroben analýze transmisní mechanismus měnové politiky, respektive jeho čtyři kanály, kterými jsou úrokový kanál, úvěrový kanál, kurzový kanál a kanál cen aktiv. V teoretické části je nejprve stručně představena teorie měnové politiky společně s jejími cíli. Následně jsou popsány vybrané standardní i nestandardní nástroje centrální banky a také čtyři hlavní kanály měnové transmise. V rámci těchto kanálů jsou vymezeny hlavní (teoretické) kauzální vztahy a jejich (odhadovaná) časová zpoždění, která nastávají v důsledku aplikace měnověpolitických opatření. Na úvod praktické části práce je nejprve stručně představen institucionální rámec ČNB. Poté je vymezen rozsah aplikace nástrojů ČNB ve sledovaném období, aby mohl být následně proveden rozbor jejich dopadů na vývoj tuzemské ekonomiky, a to prostřednictvím analýzy jednotlivých transmisních kanálů. Ze závěrů celkově vyplývá, že se transmisní mechanismy ve sledovaném období vyvíjely v souladu s teorií. Výjimkou je kanál cen aktiv, který v podmínkách tuzemské ekonomiky hraje zanedbatelnou roli. Rovněž u dalších transmisních kanálů byly identifikovány určité nedostatky v jejich fungování. Ty zčásti pramení z nadměrného přebytku likvidity tuzemského bankovního systému, který vznikl v důsledku kurzového závazku. Jde například o nefunkčnost kanálu bankovního kapitálu, nižší reakci depozitních sazeb na změny repo sazby, rostoucí spontánní eurizaci tuzemského podnikového sektoru a žádný vliv měnověpolitické sazby na velikost vládních výdajů. Značný přebytek likvidity dále vystavuje ČNB měnovému a úrokovému riziku. K realizaci těchto dvou rizik došlo ve významné míře po r