Business intelligence riešenie pre vizualizáciu návštevnosti webových stránok VŠE v Prahe - Tomčová, Veronika (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá vizualizáciou návštevnosti webových stránok Vysokej školy ekonomickej. Hlavným cieľom práce je návrh a implementácia Business Intelligence riešenia, ktoré bude slúžiť ako prototyp automatizovaného reportingu marketingových dát spojených s webovou analytikou. Na základe súčasnej architektúry VŠE bol pre účely tvorby reportov zvolený vizualizačný nástroj Power BI, orchestrácia a prevádzka následne prebiehajú v prostredí Microsoft Azure. Zdrojové dáta do reportingového riešenia prichádzajú z dvoch dátových zdrojov. Prvým, hlavným zdrojom, je Google Analytics 4 predstavujúci aktuálne rozhranie interakcie s dátami marketingového charakteru. Druhým zdrojom sú dáta získané za pomoci vyvinutého webscrapera v jazyku Python. Dáta z web scrapingu tvoria neskôr podklad pre vytvorenie vizualizácie hierarchického prepojenia jednotlivých stránok. Vo výsledku boli vytvorené tri obrazovky s reportami – Návštěvnost domény, Cesta návštěvníka na doméně, Mapa domény. Tie boli podľa preferencií zadávateľa ešte ďalej rozdelené na prevedenie fakultné, v ktorom sú dáta vyfiltrované len pre konkrétnu doménu fakulty, a manažérske, v ktorom je zobrazený celý rozsah dát pre všetky webové domény VŠE. Riešenie predstavuje funkčný prototyp reportingu marketingových dát. Vytvorené reporty prispejú k lepšiemu prehľadu o správaní užívateľov na webových stránkach, umožnia lepšie zameranie marketingovej komunikácie na cieľové publikum a podporia v organizácii rozhodnutia založené na dátach.