Vypovídací schopnost účetní závěrky nestátních neziskových organizací a podnikatelských subjektů - Kosíková, Michaela (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit vliv vybraných identifikovaných rozdílů v účetních postupech a ve vykazování informací v účetní závěrce podnikatelských subjektů a nestátních neziskových organizací na vypovídací schopnost účetní závěrky. Teoretická část rozebírá účetní závěrku podnikatelů a nestátních neziskových organizací prostřednictvím literární rešerše a analýzy legislativy. Praktická část pomocí komparativní analýzy a ilustrativních příkladů demonstruje vliv rozdílných účetních postupů podnikatelských subjektů a nestátních neziskových organizací na rozvahu a výkaz zisku a ztráty. Závěr práce konstatuje, že by bylo vhodné upravit některé právní předpisy a účetní postupy, které jsou v praxi zavedeny. Přidanou hodnotou práce jsou konkrétní doporučení pro úpravy některých účetních postupů a vykazování údajů v účetních výkazech s cílem poskytnout věrnější a poctivější zobrazení skutečnosti.