Návrh a implementace standardizovaných reportů nad OLAP databází v Power BI - Maršálová, Michaela; Maryška, Miloš; Hušek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem diplomové práce je implementovat reportingovou vrstvu pro vybranou oblast nad OLAP databází společnosti Inekon Systems s.r.o. Práce zahrnuje vývoj toolkitu pro Power BI, který pomáhá standardizovat návrh dashboardů. Jeho obsahem je soubor směrnic, základních vizualizací a šablon. Tento toolkit se využívá k vytvoření dvou specifických dashboardů pro zobrazení přehledů prodejní výkonnosti a cash flow. Úvod práce nastavuje kontext, cíle a předpoklady projektu, následuje rešerše odborných prací týkajících se tvorby a návrhu dashboardů. Teoretická část se věnuje základním konceptům jako Business Intelligence, OLAP a Power BI. V kapitole Business zadání a kontext řešení je představena společnost Inekon Systems, její software pro analýzu obchodních dat a specifikované požadavky na řešení. Dále se práce zabývá formulací směrnic a šablon na základě odborné literatury a best practices, analýzou dat použitých pro návrh dashboardů, a nakonec samotným návrhem dashboardů. Kapitola získání zpětné vazby hodnotí vytvořený toolkit a dashboardy na základě zpětné vazby od relevantních zaměstnanců společnosti. Závěrečná část sumarizuje splnění cílů, přínosy projektu a navrhuje směry pro budoucí vývoj.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses