Optimalizace ve vietnamském bistru - Le, Vuong; Zýková, Petra; Skočdopolová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na aplikaci operačního výzkumu v kontextu plánování stravování. Jejím hlavním cílem je sestavit optimální pětidenní jídelníček pro zaměstnance pracující v gumárně. Práce se zabývá významem výživy a procesem stanovení nutričních požadavků pro strávníky. Dále se zaměřuje na sestavení nutriční databáze pokrmů dostupných ve vietnamském bistru a formulaci dvou základních matematických modelů. První model minimalizuje celkové náklady pětidenního jídelníčku pro jednoho strávníka, zatímco druhý model maximalizuje ziskovost jídelníčku. Tyto perspektivy – minimalizace nákladů a maximalizace zisku – jsou zvoleny v závislosti na konkrétních potřebách a cílech podniku. Práce také popisuje postupné modifikace a rozšíření základních modelů, které byly provedeny kvůli problémům s opakováním jídel a malou rozmanitostí výchozích jídelníčků. Výsledky ukazují, že modifikované jídelníčky poskytují větší rozmanitost pokrmů a eliminují opakující se položky oproti výchozím jídelníčkům. Přidáváním omezení a zlepšování pestrosti jídelníčku však buď rostly celkové náklady u minimalizačních modelů, nebo klesala ziskovost jídelníčku s přidanými omezeními. Práce zahrnuje i sestavení databáze surovin a pokrmů v programu MS Excel a řešení matematických modelů pomocí programu LINGO.
Vedoucí práce: Petra Zýková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses