Vývoj systému pro zabezpečené sdílení přístupových údajů - Müller, Petr (2024)
Se stále se rozšiřující digitalizací se stává kybernetická bezpečnost jedním z nejzásadnějších témat v oblasti informačních technologií. S tím velmi úzce souvisí problematika autentizace uživatelů a uchovávání jejich přihlašovacích údajů. V souvislosti s tím se staly populárními aplikace pro správu hesel. Tyto nástroje často disponují funkcí pro bezpečné sdílení uložených dat a využívají k tomu zpravidla hybridní šifrování. To ovšem není efektivní pro sdílení ve skupinách a nezajišťují kryptografickou autorizaci přístupu k datům. Hlavním cílem této práce je návrh a implementace systému pro bezpečné uchovávání a sdílení přístupových údajů v rozsahu minimálního životaschopného produktu (MVP), který bude využívat nejnovější poznatky z oblasti kryptografie. Dále jsou stanoveny dva dílčí cíle. Prvním je rešerše současných kryptografických nástrojů pro důvěrné sdílení dat a druhým cílem je analýza současných implementací správců hesel. V rámci postupné rešerše byl vybrán standard Messaging Layer Security (MLS) určený pro bezpečnou výměnu důvěrných dat mezi více účastníky. Zároveň byla provedena analýza vybraných populárních aplikací pro správu hesel. Získané poznatky byly následně použity pro vývoj systému dle metodiky MMSP. S její pomocí byla navržena a implementována webová aplikace skládající se z backendové části využívající API-Platform framework a frontendové části využívající TypeScript knihovnu React. Zásadní byla volba konkrétní implementace standardu MLS. Byla využita implementace OpenMLS napsaná v jazyce Rust. Tato implementace byla v rámci práce rozšířena a integrována do frontend části aplikace. Ve finále byla aplikace nasazena do předprodukčního prostředí a uživatelsky otestována. Výsledkem této diplomové práce je funkční webová aplikace v rozsahu MVP využ