Emotions! – Architektura smart kontraktů a jejich napojení na front-end - Vévoda, Ondřej (2024)
Tato diplomová práce se věnuje rozvoji startupového projektu Emotions!, jenž se zaměřuje na sdílení a analýzu emocí s udržením vlastnických práv tvůrce. Projekt, jehož základ položil tým pěti členů během Datového projektu 2023 na Vysoké škole ekonomické v Praze, je rozpracován do několika klíčových oblastí, z nichž každá přispívá k celkovému rozvoji ať už z byznysové nebo z technické perspektivy. Tato diplomová práce se konkrétně zaměřuje na kryptoměny, Web 3.0, blockchain a smart kontrakty. V rámci této práce jsou vytvořeny dva smart kontrakty, které jsou pro projekt nezbytné. Vytvoření těchto smart kontraktů nejprve předchází vysvětlení základních principů kryptoměn a definice pojmů Web 3.0, blockchain a smart kontrakt. Smart kontrakty jsou vytvářeny pomocí programovacího jazyka Solidity a následně je jejich funkčnost ověřena pomocí testovacího nástroje Remix IDE. V závěru práce je vytvořena také cenotvorba smart kontraktů a jejich jednotlivých transakcí.