Digitální stopa, míra soukromí uživatelů na internetu a jejich povědomí o něm - Chudějová, Tereza; Smutný, Zdeněk; Švarc, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Používání služeb založených na internetu je dnes nedílnou součástí moderního života, avšak zanechává za sebou rozsáhlou digitální stopu obsahující širokou škálu informací o jejich uživatelích. Tato práce zkoumá digitální stopu, soukromí uživatelů na internetu a jejich povědomí o této problematice. Cílem práce je provést komplexní analýzu sběru a využití digitální stopy na internetu a jejího povědomí uživatelů internetových služeb. K naplnění tohoto cíle jsou použity metody literární rešerše, analýzy zásad ochrany osobních údajů nejpoužívanějších sociálních sítí, chatovacích platforem a webových prohlížečů za přelom roku 2023 a 2024 a dotazníkového šetření. Práce přináší poznatky o rozsáhlém množství informací shromažďovaných různými internetovými platformami a prohlížeči zahrnující jak osobní, tak i technické údaje a o velkých mezerách uživatelů v povědomí o digitální stopě, jejich soukromí na internetu i v proaktivitě jeho ochrany. Kvantitativní výzkum na více než 400 respondentech z České a Slovenské republiky dále přináší poznatky o tom, že věk i vysokoškolské vzdělání jsou faktory hrající roli v míře povědomí o míře soukromí v online prostředí, a že tato míra povědomí hraje roli v proaktivitě její ochrany.
Vedoucí práce: Zdeněk Smutný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses