Ticket to Ride - hledání optimální strategie v deskové hře pomocí teorie grafů - Trhoňová, Markéta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a optimalizací strategií v deskové hře Ticket to Ride. Cílem práce je identifikovat optimální strategie, které hráči pomohou hrát efektivněji. V teoretické části je představena hra Ticket to Ride, její historie, pravidla a význam v kontextu teorie grafů. Praktická část se věnuje vytvoření síťového grafu hry a jeho analýze, která umožňuje hlubší pochopení struktury hry a podporuje strategické rozhodování. Dále práce představuje dva základní strategické přístupy: maximalizaci bodového zisku a minimalizaci rizika nedokončení cesty. Tyto strategie jsou vyjádřeny pomocí modifikovaného matematického modelu, jehož základ tvoří formulace známého problému obchodního cestujícího pomocí celočíselného programování. Modely byly řešeny s využitím optimalizačního softwaru Lingo, což umožnilo identifikaci optimálních cest mezi městy na herním plánu. Výsledky práce nabízejí nový pohled na strategické plánování v Ticket to Ride a mohou sloužit jako užitečný nástroj pro hráče hledající konkurenční výhodu