Ticket to Ride - hledání optimální strategie v deskové hře pomocí teorie grafů - Trhoňová, Markéta; Skočdopolová, Veronika; Dvořáčková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a optimalizací strategií v deskové hře Ticket to Ride. Cílem práce je identifikovat optimální strategie, které hráči pomohou hrát efektivněji. V teoretické části je představena hra Ticket to Ride, její historie, pravidla a význam v kontextu teorie grafů. Praktická část se věnuje vytvoření síťového grafu hry a jeho analýze, která umožňuje hlubší pochopení struktury hry a podporuje strategické rozhodování. Dále práce představuje dva základní strategické přístupy: maximalizaci bodového zisku a minimalizaci rizika nedokončení cesty. Tyto strategie jsou vyjádřeny pomocí modifikovaného matematického modelu, jehož základ tvoří formulace známého problému obchodního cestujícího pomocí celočíselného programování. Modely byly řešeny s využitím optimalizačního softwaru Lingo, což umožnilo identifikaci optimálních cest mezi městy na herním plánu. Výsledky práce nabízejí nový pohled na strategické plánování v Ticket to Ride a mohou sloužit jako užitečný nástroj pro hráče hledající konkurenční výhodu
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses