Roztroušená skleróza v datech v České republice - Misíková, Eliška; Vrabcová, Jana; Svačinová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Předmětem studia v diplomové práci je malý úsek zdravotní politiky v souvislosti s onemocněním roztroušené sklerózy. Téma je velmi aktuální, ale málo frekventované ve veřejném prostoru. Cílem práce je zmapovat z demografického pohledu problematiku roztroušené sklerózy, získat co největší objem dat a vhodným způsobem data analyzovat. Na základě výsledků vyhodnotit, zda jsou data dostupná, v dostatečném množství, struktuře a kompatibilitě. Vedlejším cílem práce je zlepšit informovanost ve společnosti o této nevyléčitelné nemoci. V práci jsou využita dostupná data Českého statistického úřadu, Ústavu zdravotnických informací a statistiky, Všeobecné zdravotní pojišťovny, registru ReMuS a časově nejaktuálnější výstup ze zpracování dotazníku. Pozornost je zaměřená na demografická data, data o zaměstnanosti a sociálních dávkách. Data jsou vyhodnocena pomocí metod popisné statistiky a analýzy časových řad. Nejširší prostor k analýze přinesla data ze Všeobecné zdravotní pojišťovny za své pojištěnce s roztroušenou sklerózou, kterých eviduje 78 % z odhadu celkem diagnostikovaných roztroušenou sklerózou v České republice (rok 2022). Závěr práce přináší výsledky, že data o roztroušené skleróze jsou omezeně dostupná a stěží kompatibilní. Data ze Všeobecné zdravotní pojišťovny ukazují, že počet pacientů s roztroušenou sklerózou v České republice roste lineárně, stejně tak náklady na jejich léčbu. Žen s roztroušenou sklerózou je dvakrát více než mužů. Modální interval mužů i žen s roztroušenou sklerózou je 45–49 let v roce 2022. Zpracování vlastního dotazníku ukázalo, že na trhu práce chybí pracovní pozice na zkrácený úvazek. Zaměstnavatelé, kteří vědí, že zaměstnanec má roztroušenou sklerózu, vychází ve většině případů vstříc s úpravou pracovní doby i pracovních podmínek.
Vedoucí práce: Jana Vrabcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses