Meze účinnosti klasické monetární politiky v podmínkách platnosti neokeynesiánské teorie - Beneš, Josef; Kavřík, Dominik; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá studiem efektivity monetární politiky v různých obdobích, a to za platnosti modelů novokeynesiánské Phillipsovy křivky (NKPC, HNKPC), a v závislosti na kvalitě vstupních dat. Teoretická část práce popíše v první kapitole historický vývoj přístupů k teorii Phillipsovy křivky. V druhé je teoreticky odvozena novokeynesiánská podoba PC (NKPC, HNKPC). Poslední kapitola teoretické pasáže obsahuje základní popis problematice měnové politiky. V praktické části je sestaven model GMM s využitím dat (OEC, EIA) pro Spojené státy americké, který využijeme jako základ k vyhodnocení našich dvou hypotéz, a sice hypotézy vedlejší, že způsob odhadu produktové mezery pomocí Kalmanova filtru je z hlediska modelů NKPC a HNKPC vhodnější než prostřednictvím Hodrickova-Prescottova filtru. Takto získaný vhodnější model použijeme k ověření hlavní hypotézy, a sice, že ve zvoleném modelu se vyskytují období, kdy bude docházet k poklesu regresního koeficientu u nezávisle proměnné mezery výstupu směrem k nule, a to pro vybrané ekonomiky USA i Francie. V závěru je provedeno zhodnocení výsledků práce ze čtvrté kapitoly. Nejzásadnější otázka práce zní, zda je monetární politika sama o sobě dostatečně silná, aby mohla v libovolném období plně regulovat inflaci ve zvolených ekonomikách.
Vedoucí práce: Dominik Kavřík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses