Informační přetížení v pracovním prostředí IT - Šouta, Richard (2024)
V dnešní éře informační exploze čelí pracovníci ve všech odvětvích rostoucímu problému informačního přetížení. S nárůstem produkovaných a dostupných dat se exponenciální rychlostí zvyšuje i riziko zahlcení informacemi, z čehož vyplývá řada negativních následků, jako je snížení produktivity, pohody a kvality vykonávané práce. Tento fenomén nepřináší jen výzvy v oblasti rozhodování a soustředění, ale také se dotýká duševního zdraví pracovníků. Přestože máme neomezený přístup k informacím, efektivní zpracování a využití této neutuchající datové laviny se stává stále náročnějším úkolem. Tato diplomová práce si klade za cíl prozkoumat a navrhnout účinná doporučení pro minimalizaci negativních dopadů informačního přetížení, zejména v kontextu IT pracovního prostředí. Skrze důkladnou rešerši existujících zdrojů a empirický výzkum provedený mezi pracovníky IT oddělení společnosti Škoda Auto a.s. budou identifikovány hlavní psychologické a fyzické dopady informačního přetížení a navržena účinná opatření pro jejich řešení. Pro ucelený pohled na problematiku je využit kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření a kvalitativní přístup prostřednictvím rozhovoru s vedoucím pracovníkem. IT pracovní prostředí je specificky náchylné k informačnímu přetížení kvůli velkému množství informačních toků, které musí jeho pracovníci zpracovávat. Omezení práce zahrnují počet respondentů a časový rámec pro výzkum. Tato práce aspiruje na to, aby poskytla praktická doporučení pro organizace, která by jim pomohla zmírnit negativní dopady informačního přetížení na jejich pracovníky a zároveň zlepšila pracovní prostředí a produktivitu. Výsledky slouží jak pro vedoucí pracovníky a personální oddělení při formulaci efektivních strategií ke zlepšení informa