Konstrukce nestochastických předpovědí ekonomických časových řad - Slavíček, Adam (2024)
Tato diplomová práce se věnuje konstrukci nestochastických předpovědí ekonomických časových řad. Sekundárním cílem práce je analyzovat vztah mezi energetickými ukazateli a makroekonomickými agregáty. V práci jsou použity statistické a ekonometrické modely jako procesy klouzavých průměrů, autoregresní procesy, nebo kombinace obou zmíněných procesů, exponenciální vyrovnávání apod. s cílem vytvořit přesné modely pro predikci vývoje ukazatelů. Práce zkoumá kointegrace jednotlivých časových řad a má za cíl kvantifikovat dlouhodobé a krátkodobé vztahy mezi ukazateli pomocí modelu korekce chyby. Jsou zde využity statistické metody jako bootstrap. Práce tak přináší alternativní pohled na problematiku ekonomických předpovědí.