Daňové faktory ovlivňující alokaci přímých zahraničních investic v zemích Evropské unie - Síbrtová, Veronika (2024)
Hlavním cílem disertační práce je identifikovat a zhodnotit význam daňových a dalších relevantních faktorů ovlivňujících alokaci PZI v zemích EU. Analýza byla provedena pomocí pooled OLS a fixních efektů v programu EViews s využitím dat převzatých především z databáze Eurostatu, OECD a Světové banky. Na základě analýz bylo zjištěno, že mezi faktory ovlivňující evropské PZI investované v zemích EU patří velikost ekonomiky, vyspělost ekonomiky, vzdálenost mezi hlavními městy, statutární sazba korporátní daně, členství v EU, počet uzavřených smluv o zamezení dvojímu zdanění, otevřenost ekonomiky. U daňových faktorů byla potvrzena statistická významnost přítomnosti patent-boxu nebo jiného daňově výhodného režimu zdaňování příjmů z nehmotného majetku, neexistence srážkové daně z licenčních poplatků, možnost skupinového zdanění při akvizici holdingové společnosti, neexistence pravidel proti nesouladu mezi domácí a zahraniční daňovou kvalifikací partnershipu. V rámci prezentovaných modelů byly tyto proměnné statisticky významnými proměnnými, které sice byly prezentovány s různými koeficienty, avšak vztah, tj. zda mají pozitivní nebo negativní dopad na PZI, byl pro všechny modely shodný s výjimkou proměnné počtu smluv o zamezení dvojímu zdanění.