Grafické nástroje používané v popisné statistice v různých statistických softwarech - Sukhavenka, Katsiaryna (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze a srovnání grafických nástrojů používaných v popisné statistice, které jsou implementovány v různých statistických softwarových aplikacích. Vzhledem k exponenciálnímu nárůstu objemu dat ve všech sektorech společnosti se stává klíčovou dovedností schopnost efektivně zpracovávat a vizualizovat tato data. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled dostupných nástrojů a identifikovat ty, které nejefektivněji kombinují uživatelskou přívětivost s analytickou mocí, čímž usnadňují interpretaci statistických výsledků. Práce se zaměřuje na populární programy jako jsou Microsoft Excel, R, a Statgraphics, a hodnotí je na základě různých kritérií, včetně výkonnosti, dostupnosti a uživatelského rozhraní. V teoretické části jsou představeny klíčové koncepty a metodologie, zatímco praktická část obsahuje aplikaci teoretických poznatků na konkrétní datové sady Gapminder s demonstrací výstupů v jednotlivých programech. Závěr práce sumarizuje hlavní poznatky a poskytuje doporučení pro výběr optimálního softwarového řešení pro různé uživatelské potřeby.