Grafické nástroje používané v popisné statistice v různých statistických softwarech - Sukhavenka, Katsiaryna; Danko, Jakub; Cibulková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze a srovnání grafických nástrojů používaných v popisné statistice, které jsou implementovány v různých statistických softwarových aplikacích. Vzhledem k exponenciálnímu nárůstu objemu dat ve všech sektorech společnosti se stává klíčovou dovedností schopnost efektivně zpracovávat a vizualizovat tato data. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled dostupných nástrojů a identifikovat ty, které nejefektivněji kombinují uživatelskou přívětivost s analytickou mocí, čímž usnadňují interpretaci statistických výsledků. Práce se zaměřuje na populární programy jako jsou Microsoft Excel, R, a Statgraphics, a hodnotí je na základě různých kritérií, včetně výkonnosti, dostupnosti a uživatelského rozhraní. V teoretické části jsou představeny klíčové koncepty a metodologie, zatímco praktická část obsahuje aplikaci teoretických poznatků na konkrétní datové sady Gapminder s demonstrací výstupů v jednotlivých programech. Závěr práce sumarizuje hlavní poznatky a poskytuje doporučení pro výběr optimálního softwarového řešení pro různé uživatelské potřeby.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses