Role a výzvy v osobním prodeji na příkladu distribuční společnosti Southwestern Advantage - Harbichová, Eliška; Říha, David; Cvejn, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá rolí a výzvami v osobním prodeji na příkladu distribuční společnosti Southwestern Advantage. Cílem práce je analyzovat, jakým výzvám prodejci v kontextu současných tržních podmínek, včetně rostoucího trendu digitálních a internetových prodejních kanálů, čelí. Práce využívá metod kvantitativního a kvalitativního výzkumu, konkrétně dotazníkového šetření a hloubkových rozhovorů s prodejci, které slouží k identifikaci hlavních výzev spojených s podomním prodejem. Výsledky ukazují, že i přes rostoucí digitální konkurenci a změnu spotřebitelských návyků, nabízí tradiční podomní prodej stále efektivní způsob prodeje. V práci jsou dále navrženy doporučení pro optimalizaci prodejního modelu, včetně zlepšení psychologické podpory prodejců nebo efektivnější využití on-line marketingu. Analýza naznačuje, že s pružnou adaptací a inovacemi prodejních a marketingových strategií je možné v podomním prodeji úspěšně čelit současným i budoucím výzvám.
Vedoucí práce: David Říha
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses