Faktory ovlivňující důvěryhodnost chatbotů - Dyomina, Valeriya; Kliegr, Tomáš; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce zkoumá faktory, které ovlivňují důvěryhodnost chatbotů. Hlavním cílem bylo prostudovat existující literaturu o důvěryhodnosti chatbotů a identifikovat faktory, které by hypoteticky mohly mít pozitivní vliv na tuto důvěryhodnost. Na základě zjištěných informací byl vytvořen chatbot ve dvou verzích, z nichž jedna byla vysoce efektivní (odpovídala krátce a přesně), avšak nebyla antropomorfní (neměla lidského avatara, nepoužívala emoji a neměla pohlaví) a nebyla nastavena tak, aby při komunikaci zohledňovala faktory, jako jsou transparentnost, bezpečnost, nevyspělost technologie a odpovědnost. Druhá verze chatbotu obsahovala všechny výše uvedené faktory, ale její efektivita byla snížená. Následně dotazník vyplnilo 99 respondentů, aby se zjistilo, který z chatbotů je vnímán jako důvěryhodnější v různých kontextech a situacích. Kromě toho byl zkoumán vliv demografických charakteristik, jako jsou pohlaví a věk respondentů. Byly formulovány závěry o tom, jak různé vlastnosti chatbotů ovlivňují vnímání důvěryhodnosti mezi obecnou populací i specifickými demografickými skupinami.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses