Analýza aktivity evropských politiků na sociální síti X - Pavlíček, Jindřich (2024)
Bakalářská práce se zabývá využíváním sociální sítě X, dříve známé jako Twitter, oficiálními účty evropských politiků jako prostředku politického marketingu. Hlavním cílem práce je zjistit rozsah aktivity vrcholných politiků, kteří jsou zastoupeni za jednotlivé evropské země jak v rámci Evropské unie, tak i mimo ni, v případě Spojeného království. Jedním z dílčích cílů je sesbírat současná data specializovaným softwarem na to určeným a vhodně kvantifikovat engagement jednotlivých politiků na sociální platformě. Práce volně navazuje na již proběhlé výzkumy s obdobným názvem, z let 2020 a 2022, které byly řešeny Mgr. Janou Syrovátkovou, Ing. Jiřím Korčákem a Ing. PhDr. Antonínem Pavlíčkem, Ph.D. z katedry systémové analýzy na Vysoké škole ekonomické v Praze. Jedním z konečných cílů je komparace současných dat s těmi minulými, které byly předešlého výzkumu součástí. Pomocí nástroje PowerBI jsou následně tyto data přehledně vizualizovány a analyzovány. Výsledky této práce mohou svojí informační hodnotou posloužit politikům, kteří sociální platformu aktivně využívají nebo pro všechny zájemce z řad veřejnosti, které zajímá spojitost mezi politikou a sociálními sítěmi. V neposlední řadě je práce taktéž přínosem pro zájemce, kteří by rádi věděli více o problematice scrapování dat na sociální síti X.