Etické kodexy umělé inteligence - Lányiová, Tereza (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá etickými otázkami souvisejícími s umělou inteligencí (AI). Práce zkoumá historický vývoj umělé inteligence, definici jejích klíčových pojmů i momentů a možnosti využití napříč různými odvětvími. Dále analyzuje význam etiky v kontextu AI a identifikuje etická dilemata spojená s jejím rozvojem. Práce také představuje existující etické směrnice pro AI a provádí analýzu jejich účinnosti. Na základě získaných poznatků pomocí dotazníkového šetření navrhuje strategie pro řešení těchto etických výzev pomocí krátkého etického kodexu. Cílem práce je přispět k diskusi o etických otázkách využívání umělé inteligence a poskytnout pohled na problematiku etiky AI pro praktické aplikace a budoucí výzkum.