Etické kodexy umělé inteligence - Lányiová, Tereza; Papík, Richard, 1962-; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá etickými otázkami souvisejícími s umělou inteligencí (AI). Práce zkoumá historický vývoj umělé inteligence, definici jejích klíčových pojmů i momentů a možnosti využití napříč různými odvětvími. Dále analyzuje význam etiky v kontextu AI a identifikuje etická dilemata spojená s jejím rozvojem. Práce také představuje existující etické směrnice pro AI a provádí analýzu jejich účinnosti. Na základě získaných poznatků pomocí dotazníkového šetření navrhuje strategie pro řešení těchto etických výzev pomocí krátkého etického kodexu. Cílem práce je přispět k diskusi o etických otázkách využívání umělé inteligence a poskytnout pohled na problematiku etiky AI pro praktické aplikace a budoucí výzkum.
Vedoucí práce: Richard Papík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses