Analýza kategoriálních dat z šetření Sociální nerovnosti v České republice - Polívková, Natálie (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu názorů obyvatel České republiky, které se týkají sociální nerovnosti. Data pro tento účel byla získána ze šetření Sociální nerovnosti (ISSP 2019).Ke zkoumání závislostí byly použity jednak metody založené na četnostech z kontingenční tabulky, jednak neparametrické testy pro nezávislé výběry. Analýza se soustředí především na zjišťování závislostí názorů respondentů na sociodemografických ukazatelích, jako je pohlaví, věk, vzdělání a počet členů domácnosti. Zkoumané oblasti názorů týkající se sociální nerovnosti byly názor na úspěch, spokojenost se životem, příjmové nerovnosti a ekonomická situace domácnosti. Druhá část analýzy zkoumá vztah mezi názory respondentů na dosažení úspěchu. Zjištěné výsledky analýzy závislostí zkoumaných proměnných slouží jako nastínění situace současné české společnosti a jejích názorových tendencí.