Predikce výsledků Esportových zápasů - Bezvoda, Marek (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá predikcí výsledků esportových zápasů s použitím logistické regrese ve hrách Counter-Strike: Global Offensive a Counter-Strike 2 (CS:GO, CS2). Součástí práce je zpracování a analýza dat z esport databází. Model logistické regrese je vytvářen v programovacím jazyce R. Metoda řízených rozhovorů byla stěžejní pro zisk informací o esport týmech a pro rozhodování při predikcích. Při práci s daty byla použita metoda analýzy dat pro vypracování popisné statistiky. Predikční model byl odhadnut použitím metody logistické regrese. Pro získání dat je v práci použita esport databáze HLTV. Získaná data jsou následně zapsána a analyzována v programu Excel s použitím funkce popisné statistiky. Vzniklý dataset je použit jako vstupní data pro práci v programu RStudio. Práce v programu RStudio je vykonána s použitím dodatečných knihoven a balíčků pro výpis grafů. Po použití statistických funkcí, je výstupem programu model logistické regrese. Odhadnutý model je dále podroben popisu s použitím relevantních metrik v oblasti predikčních modelů. S kompletním modelem pro predikce, byl cíl této práce splněn. Výsledný model logistické regrese predikuje esport zápasy s přesností 66 %. Při této predikci bylo též vypočteno, že největší vliv na predikci má proměnná obsahující rozdíl ve světovém umístění týmů. Přesnost modelu logistické regrese je v tomto případě nedostatečná pro spolehlivý odhad zápasů esport, ačkoliv je výše přesnosti uspokojivá.