Problém vzniku filtračních bublin na sociální síti Tik Tok - Seredenko, Vlada; Syrovátková, Jana; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Sociální média již dávno začala nahrazovat noviny, televizní zpravodajské kanály a nakonec i osobní setkání mnoha lidí. Právě oni se stali nesmírně důležitou součástí každodenního života současné generace. Bohužel jen málo uživatelů se domnívá, že sociální sítě s nimi také interagují a vytvářejí personalizovaný feed na základě jejich zálib a světonázoru, který pak může ukazovat svět velmi jednostranně. Právě tak vzniká nebezpečí pádu do takzvaných "filtračních bublin", které poprvé popsal Eli Pariser v roce 2011. Tato bakalářská práce se věnuje podrobné analýze fungování mladé, ale rychle získávající popularitu sociální sítě Tik Tok, jejímu vlivu na uživatele a významnému přínosu k vytváření a šíření filtračních bublin. Hlavním cílem je prozkoumat vztah mezi vlivem sociální sítě Tik Tok na uživatele a změnou jejich pohledu na svět a životních postojů. Teoretická část práce obsahuje popis existujících doporučovacích algoritmů, význam pojmu "filtrační bublina" a jeho nebezpečí pro uživatele, a podrobný popis sociální sítě Tik Tok, její historie, vlastností a vlivu na vznik filtračních bublin. Praktická část spočívá v analýze dotazníku se 160 respondenty. Ze získaných údajů byly zjištěny a okomentovány některé zajímavé souvislosti a výsledky studie byly shrnuty v závěru práce.
Vedoucí práce: Jana Syrovátková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses