Zneužití daňového práva z pohledu judikatury - Semrádová, Jana; Říhová, Lucie; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce ověřuje tvrzení učiněných soudy, podle kterých by mělo být zneužití práva v daňových záležitostech považováno za poslední možnost (ultimo ratio) a mělo by tak být uplatňováno s maximální opatrností. Práce využívá detailní systémovou analýzu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu k určení, v kolika procentech případů došlo k zneužití práva ve věcech daňových. Výsledky analýzy ukazují, že Nejvyšší správní soud konstatoval v období od 1. ledna 2010 do 30. června 2023 zneužití práva v méně než 1 % případech soudních sporů týkajících se cel, daní, poplatků a ostatních daňových řízení. V průběhu práce byly identifikovány klíčové aspekty, které mohou vést finanční správu a soudy k závěru, že došlo k zneužití daňového práva. Tyto zjištěné faktory mohou přispět k většímu porozumění problematice zneužití práva.
Vedoucí práce: Lucie Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses