Výrazové prostředky v pornografii - Hrubcová, Eliška Eleonora (2025)
Bakalářská práce pojednává o výrazových prostředcích v žánru pornografie. Pojímá téma z obecného hlediska, zkoumá použití kamery, střihu záběrů, mizanscény a zvuku. Hlavním cílem práce je zjistit preference konzumentů pornografického obsahu z hlediska typu obsahu a výrazových prostředků v něm použitých. Dalším cílem je zjisit, jakým způsobem s výrazovými prostředky pracuje při tvorbě audiovizuálního obsahu vybraný tvůrce. V rámci cílů byly stanoveny hypotézy, jejichž platnost je ověřena v praktické části práce. Kromě potvrzení či vyvrácení hypotéz chce autorka získat hlubší informace o volených metodách tvorby a zjistit pohnutky autora k jejich volbě. Třetím cílem je identifikace a popis výrazových prostředků a technologií, které přispívají k atraktivitě a funkčnosti webové stránky Pornhub.cz. Teoretická část seznamuje čtenáře s tématem pornografie a výrazových prostředků v oblasti videotvorby a webových technologií. Z obecného hlediska vysvětluje pojmy mizanscéna, kamera, zvuk a střih, a dále rozebírá jejich významy v audiovizuální tvorbě a způsoby práce s nimi. Popisuje vybrané technologie využívané pro tvorbu, úpravu vzhledu a funkčnost webových stránek. Tím poskytuje čtenáři kontext potřebný k pochopení praktické části této bakalářské práce. Praktická část se skládá ze tří kapitol. Dotazníkové šetření zkoumá preference konzumentů audiovizuálního pornografického obsahu. Řízený rozhovor nahlíží na pornografii a výrazové prostředky z pohledu tvůrce pornografického obsahu. Volba tvůrce je podpořena výsledky dotazníkového šetření a rešerší dostupných zdrojů týkajících se pornografie. Prostředky použité webovou stránkou Pornhub.cz jsou identifikovány a popsány. Cíle práce byly naplněny a je zjištěna platnost jednotlivých hypotéz. Výsledky